Az ötvenes évektől napjainkig

Képkivágás Fő tér a kis épülettel.JPG

Az ötvenes évektől a kilencvenes évekig a tér közepén a szovjet hősi emlékmű állt. A mai Takarékszövetkezet helyén egy pici ház volt, mely az idősebb helyiek visszaemlékezései szerint először mázsaházként szolgált, majd egy trafik kapott benne helyet. Valamikor a hatvanas évek közepén lebontották.98.jpg

076.jpg

A lebontott régi trafik helyén a helyi kőfaragók buszmegállót építettek, melynek egyik végében a trafikot helyezték el. Ennek a pici dohányboltnak az árukínálata egyre bővült, ekkor már könyveket, tanszereket is árultak.

029.jpg

Itt fordult meg a busz, ugyanis abban az időben még csak földút vezetett Pilisborosjenőre. A borosjenőiek busza a régi úton, az Ürömi útról a borosjenői elágazásnál lekanyarodva közlekedett. Nem mindig a képen is látható Ikarusok szállították az utasokat. Kezdetben, a visszaemlékezések szerint időnként fapadosok jöttek. Ezek olyanok voltak, mint egy teherautó, melyen kétoldalt padok vannak. Akiknek nem jutott ülőhely, azok középen álltak, minden kapaszkodó nélkül.

Fő tér képkivágás 2..JPG

Ma így néz ki Üröm főtere. Egynyári virágokkal beültetve kellemes színfoltja a községnek. A képen jobbra a Szent György-szobor és a Takarékszövetkezet, középen a református templom, balra pedig egy százötven éves, felújított szekér látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr886472241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maros_mozi · http://marosmozi.blog.hu 2014.07.05. 20:55:46

Azt lehet tudni,hogy a valóban szépen megújított főtéren miért nem körforgalmat alakítottak ki?
Hanem buta lámpás kereszteződést.

Iván Pásztor 2014.07.06. 13:43:18

Az ürömi Főtéren bemutatott kis házikó
(Szabolcsi)Pásztor Mihály trafikja volt.
A fia Mihály az időben 1960 táján tizenéves lehetett.Kérem ha emlékszik
nagyapámra Írjon.
.

bibliofilo 2014.07.06. 15:50:28

@maros_mozi: Ehhez a kérdéshez sajnos nem tudok hozzászólni. De annak örülök, hogy szépnek találja a felújított főterünket.

bibliofilo 2014.07.06. 16:02:23

@Iván Pásztor: Abban az időben nem éltem még Ürömön. Idősebb helybéliek emlékei alapján próbáltam leírni, hogy milyen volt régen a főtér. Köszönöm, hogy írt a nagyapjáról, ezt is feljegyzem a főtér történetéhez. Akikkel beszéltem, Szép bácsiról meséltek, mint trafikosról. Szép bácsi később dolgozhatott a trafikban, de nem sikerült még kideríteni, hogy pontosan mikor. Tudna még valamit írni a nagyapjáról és a trafikról?

ember100 2014.07.06. 19:47:17

Helló !

Jó ez az írás , de nem teljes !
Üröm 1889 ben azért nem így nézett ki , egy Fő utca volt és pár ház .
Meddig menjünk vissza az időben hogy a háborúban idegen földön meghalt katonák emlékművét ne tekintsük a község részének.Nagyon azt veszem le a cikkből hogy a legnagyobb tette a falunak hogy az orosz emlékművet "eltakarították ".
Miét kell ez ??
Mi lenne a magyar katonák emlékműveivel külhonban ? ha uganezt tennék ?????

bibliofilo 2014.07.07. 11:33:09

@ember100: Sajnos a háború előtti főtérről nincsenek képeim, se olyan forrásom, amelyből kiderülne, milyen is volt. A célom csupán annyi volt, hogy tárgyilagosan leírjam, milyen volt fél évszázada a tér, mert már erre egyre kevesebben emlékeznek.

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2015.01.02. 15:54:43

@bibliofilo: Én 1966 és 1974 között voltam általános iskolás Ürömön (itt születtem, 1984-ig itt éltem), általános iskolás koromban biztosan Szép bácsi volt a képen is látható terméskő buszmegálló oldalában levő trafikban a trafikos. Magas, kevés szavú, fiatalként idősnek tűnő ember volt...

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2015.01.02. 15:57:20

@ember100: Az ürömi temetőben egészen korekt, a halottaknak (akármiért is haltak itt meg, akármiért is voltak itt -- sokan nagyon rettentő emlékekkel emlékezhetnek rájuk) méltó nyughelyük van. A mostani önkormányzat ad erre, nem takarítottak el semmit. A faluz központjában szerintem sem volt semmi helye annak az otromba csúfságnak, a mostani főtér nagyon szépen néz ki.

ember100 2015.01.02. 22:17:13

@kdorozs:
Helló !

Nem az a baj hogy elbontották az emlékművet , habár elég nagy harcok voltak arrafele , hanem az hogy ha ez német emlékmű lett volna akkor még a mai napig ott állna !

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2015.01.03. 02:21:22

@ember100: Igazad lehet, azt nem tudom, hogy mi lett volna-ha... Messzire vezet a fejtegetés azzal kapcsolatban, miben és menyire volt más a kétféle nemzet, bizonnyal mindenkinek (szüleinek de mára inkább: nagyszüleinek) megvannak a saját személyes emlékei erről; nekem, Istennek hála nem. Nem tudom tehát, mi lett volna, ha... Az a kocka alakú izé már nincs ott -- gyerekkormban ott volt --, hogy visszatérjek a bejegyzés témájához, és igazán nagyon szépen néz mára ki a falu főtere, habár -- amint azt más megjegyezte kommentben --, a közlekedés elég kaotikus a lámpák ellenére is (gyerekkoromban lámpák nem voltak igaz: a forgalom is összemérhetetlenül kisebb volt).
süti beállítások módosítása