Az amatőr filmesek őrangyala

Szoboszlainé Raffay Anna néprajzkutató, néprajzi filmes a háború utáni értelmiségi nemzedék egyik fontos szereplője, elhivatott „kultúrmunkása” volt, aki lelkesen részt vett az amatőr művészeti mozgalomban.

Fiatalkorában Szőts István Kossuth-díjas filmrendezővel dolgozott, akinek a nevéhez akkor már olyan híres filmek fűződtek, mint az Emberek a havason (1942) és az Ének a búzamezőkről (1947). Az 50-es években a Népművészeti Intézet munkatársaiként különböző népszokásokat megörökítő filmeket készítettek együtt (pl. Kövek, várak, emberek).

A 60-as évektől Magyarországon új lendületet vett a néprajzi gyűjtés és annak újszerű módozatai, így a dokumentumfilm-készítés. Országszerte alakultak a filmes klubok, melyek jellemzően a művelődési házakban működtek. Raffay Anna ekkor vált az amatőr filmesek „őrangyalává”. Nagy szakmai tudásának, különleges pedagógiai érzékének és személyisége kisugárzásának köszönhetően fiatalok generációi sajátították el a filmkészítés fortélyait, érezték át a néprajzi gyűjtőmunka szépségét. A keskenyfilmező (1973) és a Filmdokumentumok készítése (1975) című kézikönyvei alapvető fontosságúak voltak ennek a művészeti ágnak a népszerűsítésében. 

Raffay Anna védőszárnyai alatt működött Szentendrén, a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtárban a Hangai László vezetése alatt álló filmstúdió is. A róla itt, 1983-ban készült portréfilmben megkapó szerénységgel vall életéről, munkásságáról.

 

Források:

Tari János: Bevezető a néprajzi filmezésbe

Raffai AnnaNéprajzi „motívumgyûjtés”, 1952–1955 (kézirat)

Négyesi Gábor, Gyömrő, amatőr filmarhívum

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre (helytörténeti gyűjtemény)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr514781840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása