Fesztivál a hagyományok ihletésében

A Szentendrei Nyár kulturális és művészeti fesztivál az 1970-es évek végén már húszéves előzményekre tekinthetett vissza, hiszen 1958 nyarán rendezték meg először a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot – a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

A Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár amatőr filmstúdiója által készített kisfilmen betekintést nyerünk a korabeli rendezvényekbe. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága udvarán épp a Ferenczy család művésztagjainak jubileumi kiállítását nyitják meg, dr. Ikvai Nándor igazgató jelenlétében. A székek mellett Szentiványi Kálmán, a múzeum fotósa sétál. Az első sorban ül Barcsay Jenő festőművész, mellette talán Miháltz Pál. 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén épp a Vásári Mulatságok eseményei zajlanak. Megelevenedik előttünk például Vitéz László népi mesehős alakja, Kemény Henrik bábművész jóvoltából. A szabadtéri színpadon magyar népzenét játszanak.

A szentendrei Duna-parton, az ún. Postás strandon 1977-ben felújították a hagyományos Iván-napi népszokásokat – erről Szánthó Imre grafikusművész plakátjáról értesülünk. A programban természetesen szerepel az ilyenkor elmaradhatatlan tűzugrás és a dodolajárás. (Az esőcsináló ember nem túlságosan hálás szerepét akkor Killár Ferenc vállalta magára.) A szervező a Dalmatin Brat (Dalmát Baráti Kör) volt, Tüskésné Drobilits Éva elnökkel az élen.

A nem sokkal korábban, 1975-ben átadott művelődési központban a Pest megyei népi iparművészek kiállításának megnyitóra csöppenünk, melyet Bihari József igazgató nyit meg, dr. Kurucz Alberttel, a Skanzen főigazgatójával együtt. Először ifj. Fazekas Lajos nádudvari keramikus fekete cserépből készült munkáit láthatjuk, majd – egy másik kiállítás keretében – a halasi csipkéket csodálhatjuk néhány kép erejéig.

A szentendrei főtér fölé magasodó dombon vaskos népi komédiát adnak elő, a Tudós és a katona címmel. A Templomtéri Játékok forgataga után (ahol javában sül a csevapcsicsa) hirtelen a kedvelt szerb búcsújáróhelyen, a Sztaravoda-forrásnál találjuk magunkat, népes összejövetelen. Egy pismányi néni, aki abban az időben a főtéren is gyakran feltűnt a kosarával, árvalányhajat árul. 

Ezeket a filmkockákat a Szentendrei Teátrum számára készült alkalmi díszboríték képe, majd az egyik előadás képsorai követik (Shakespeare: Tévedések vígjátéka). A színpadon – akárcsak korábban, a művelődési központbeli kiállításmegnyitón – ismét feltűnnek a Vujicsics együttes tagjai. (A film kísérőzenéjeként szintén az ő muzsikájukat halljuk, ami utólag, a digitális mentéskor lett a filmhez hozzátéve, az 1980-ban megjelent, Délszláv népzene című albumukról.)

 

Források:

Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár, Szentendre (amatőr filmstúdió, 1970-es évek)

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre (helytörténeti gyűjtemény)

Négyesi Gábor, Gyömrő (amatőr filmarchívum)

Krizbainé Szabó Éva, Ferenczy Múzeum, Szentendre

Szentendre régi képeken (Facebook-csoport)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr3914828022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása