Mazsorettek, virágkiállítás, tanácselnök, párttitkár...

 022.jpg

Mazsorettek Szentendre főterén (akkor még Marx téren) 1986 márciusában

 

Tavasszal a világ sok nagyvárosában rendeznek kulturális fesztivált. A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981) Magyarország legnagyobb művészeti fesztiválja, mely külföldön is jelentősnek számít. A vidéki városok közül Szentendre elsőként csatlakozott a rendezvény-sorozathoz 1985-ben, válaszolva az Országos Idegenforgalmi Hivatal kezdeményezésére.

 

Kíváncsiak, milyen programok voltak? A Művelődési Központ és Könyvtár (Engels utca 7.) előcsarnokában látványos – sőt időnként illatos – műsor várta az érdeklődőket. A Rozmaring Tsz virágkötészeti versenyt, kamarakiállítást rendezett, mely végül kiárusítással zárult.

A színházteremben ezalatt néptáncegyüttesek nemzetközi találkozója zajlott, Színes szőttes címmel. A műsor felvonulással és menettánccal folytatódott a város utcáin. A gyermek és ifjúsági fúvószenekarok találkozójára szintén a PMKK-ban került sor, majd az együttesek térzenét adtak a főtéren és a Városház téren.

A Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteménye gazdag fotó- és filmanyagot őriz ebből az időszakból. Aki szívesen rácsodálkozik a múlt vagy félmúlt eseményeire, melynek maga is részese volt, vagy egyszerűen csak kíváncsi a régi tavaszi fesztiválok – és Szentendre – rendszerváltás előtti hangulatára, alább képes beszámolót láthat az első hivatalos fesztiválrendezvényekről. Aki pedig netán a szereplőket is felismeri, kérjük, írja meg nekünk! Saját képeit, történeteit, visszaemlékezéseit ugyancsak szívesen fogadjuk.

  064.jpg

Ünnepélyes megnyitó a Tanácsházán, 1985-ben. A színpadon a Vujicsics együttes. A falon Szentendre korábbi címere látható

049.jpg

Megnyitó a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár előcsarnokában, 1986-ban. Középen dr. Tóth Béla igazgató

052.jpg

Az Óbuda Tsz virágkötészeti bemutatója a Barcsay-mozaik előtt

050.jpgNépművészeti kiállítás megnyitója a PMKK-ban

szini-berecz.jpg

Dr. Szini István, Szentendre utolsó tanácselnöke és Berecz János, az MSZMP KB ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó titkára a kiállításmegnyitón

zeneiskolasok-varoshaz-ter.jpgZeneiskolások szabadtéri koncertje a Városház téren. Fotók: Miser István

 

Folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr935085751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PMK (Pemetefű) 2013.03.10. 21:16:25

Gábor Bezeczky írta az első képhez: Azért ez sokkal jobb, mint ha a savanyú képű közéleti személyiségek táncolnának a főtéren.
süti beállítások módosítása