Új gazdálkodó egységek

Százhalombatta tovább növekszik

 

A nagyarányú gazdasági és lakókerületi fejlődés nyomán napirendre került Százhalombatta várossá szervezése. Az Elnöki Tanács 6/1970. számú határozatával Százhalombattát 1970. április 1-jei hatállyal járási jogú várossá nyilvánította.

14. lakótelep.jpg

Az 1970-es években dinamikusan fejlődött tovább a város. Állandó lakosainak száma az 1970. évi 7742 főről 1980-ra 13020 főre, 1990-re pedig 15508 főre növekedett. Az állandó lakosság mellett mintegy négy-négy és félezer ideiglenes lakos is a városban élt.

A két nagyüzem (a Dunamenti Hőerőmű Vállalat és a Dunai Kőolajfinomító Vállalat) mellett olyan jelentős gazdálkodó egységek települtek meg, mint a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-fejlesztő Intézet (SZKFI), a Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság (TEHAG), a Ruhaipari Szövetkezet üzeme, a GELKA országos anyag- és alkatrészellátó raktárbázisa, a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat Országos Könyvszolgálata, a Kenyérgyár, a Kőbányai Gyógyszergyár csomagoló gyáregysége, valamint tovább termelt a Téglagyár is.9. lakótelep.jpg

A lakásépítés dinamizmusa követte a lakosság gyarapodását: 1970 és 1990 között mintegy háromezer új lakás épült. Ezzel párhuzamosan fejlődött a közműellátás, az úthálózat, a kereskedelmi és szolgáltatási egységek száma, a parkok és zöldövezetek mennyisége. Kialakult a magas házakkal, lakótelepekkel beépített Újváros. A településszerkezet végleges formát nyert, stabilizálódtak a városrészek: az Újváros és a hozzá kapcsolódó családi házas övezet, valamint az Óváros és Dunafüred.

Folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr26119804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hangyássy János 2014.05.05. 21:29:32

Érdekes, de nem így emlékszem az erőmű szálló melletti étterem és a most már nem
élelmiszer üzlet homlokzatára. emlékezetem
szerint nem volt előtte ekkora esőfogó!
Dunafüreden a Tavasz utcában 1971-ben vettünk telket. Eddig az utcáig talán
5-6 állandó lakó volt.Azokban a házakban minden féle jószágot tartottak, pl. tehenet. Ebben az időben a strand és sportlétesítmények helyén legelő volt!

leela 2014.05.06. 10:08:57

Kedves János!

A Városi Archívumnak, amelynek mint láttam Ön is ismerőse a közösségi oldalon több fotója is van erről az utcarészről. A Százhalombatta című albumban láthat képeket több szögből is az épületről.
Hozzászólását köszönöm!
Kovács Edina
süti beállítások módosítása