Alexandra Pavlovna sírkápolnáját többször feltörték. 1917-ben a kápolnába rabló hatolt be és kifosztotta. A még megmaradt értékeket a nyilas uralom idején rabolták el. A tettest egy egykori ürömi lakosban vélték megtalálni, de a vádat nem sikerült megnyugtatóan rábizonyítani. 

1977. november 25-én tudományos vizsgálat céljából a tetemet a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetébe vitték. 1978 januárjában a vizsgálat  befejeztével került vissza Ürömre. Nem sokáig pihenhetett háborítatlanul, 1981. április 26-án ismét betörtek a kápolnába. Ekkor már a koporsót is feltörték. Alexandra Pavlovna ezt követően került a nádori kriptába József nádor és családtagjai közé. 

A nagyhercegnő halálának kétszázadik évfordulóján vetődött fel a gondolat, hogy vissza kellene helyezni földi maradványait Ürömre. Ennek érdekében létrehozták az Orosz Egyházi Kultúráért Alapítványt. Számos adományozó, köztük Üröm Önkormányzata, tette lehetővé a kápolna és kertje felújítását. Az újratemetésre 2004. szeptember 11-én került sor. A szertartást Hilarion, Bécsi és Ausztriai püspök vezette. Az emlékszertartáson sok neves hazai és külföldi vendég is részt vett, köztük Habsburg Mihály főherceg, József nádor ükunokája és Erdő Péter bíboros is.

Alexandra Pavlovna nagyhercegnő végső nyughelye így valóban az ürömi kápolna lett.

76. Alexandra Pavlovna koporsójának visszaszállítása Ürömre 2004.jpg

Alexandra Pavlovna koporsójának visszaszállítása Ürömre

82. Alexandra Pavlovna koporsója a visszaszállítás után.JPG

Alexandra Pavlovna koporsójánál visszahozatala után a kápolnában

04 a.JPG

Az újratemetés résztvevői

Újratemetés 1.JPG

Az újratemetési szertartás

30_1.jpg

Alexandra Pavlovnáról készült festmény másolatának ajándékozása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr886872131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása