Az 1950-es évek elején kezdték szervezni a színjátszó csoportot az ürömi kultúrházban. A csoport alapítója, rendezője, mindenese Szovics Imre volt. Nappal és éjszaka kenyeret sütött, este pedig rendezett, díszletet és jelmezt tervezett, próbált, játszott. A sok elfoglaltság mellett csak a saját szövege megtanulására nem jutott ideje, de a közönség ebből alig vett észre valamit.

Eleinte csak rövid darabokat adtak elő a helyiek szórakoztatására. Később a sikeren felbuzdulva hosszabb, igényesebb darabokat mutattak be. Az ötvenes években persze igazi "szocreál" darabokat is színre kellett vinni. Ezek közül is csak egy nem aratott sikert, a Lekáderezem a családot című.

Király Zoltán, aki hosszú évekig vezette a Művelődési Házat, minden támogatást megadott a színjátszóknak. A hatvanas évek elején a színjátszó csoport már megyeszerte híres volt. A legnagyobb sikert Csiky Gergely Buborékok című darabjával aratták.

6.jpg

Dulszka asszony erkölcse - 1950

7.jpg

Dulszka asszony erkölcse - 1950

11_1.jpg

Szabad szél - valamikor az 1950-es években

12.jpg

Vén cigány - valamikor az 1950-es években

2_1.jpg

Nagymama - 1955 körül

5.jpg

Buborékok - 1960

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr616914315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása