Még mindig kevés halat eszünk- jelenti 1978. december 15-én a Népszabadság tudósítója.

A halgazdálkodás helyzetéről és a halhústermelés fejlesztésének időszerű kérdéseiről tartott tájékoztatót Budapesten Dobrai Lajos, a MÉM főosztályvezető-helyettese: A vásárlók elsősorban az édesvízi halakat keresik. Az egy főre jutó évi halfogyasztás alacsony, 3 kg évente. A jelenlegi ötéves terv nagy figyelmet fordít a halászat fejlesztésére. 1980-ra 44 ezer 400 tonna bruttó haltermelés elérést tűzték ki célul.  Ezen belül 35 ezer tonna az étkezési hal, a többi pedig a következő évek termelését megalapozó tenyészanyag.

4194.jpg

Százhalombattán 1974 áprilisában adták át ünnepélyes keretek között a Temperáltvízű Halszaporító Gazdaságot. Az erőmű hűtővízére csatlakoztak, innen is ered a halgazdaság neve, hiszen az erőmű melegvízére utal, ezért temperáltvízű. 

4232.jpg

1976-tól állami gazdaságként működött az alábbi alapfeladatokkal: halszaporítás, ivadéknevelés, hazai és nemzetközi oktatás és technológiai fejlesztés. Mintegy 15-20 magyarországi halfaj szaporítását végezték itt. A kiemelkedő években 200-250 millió kishal is megszületett. A legfontosabb fajok: csuka, süllő, balin, kecsege, ponty, fehér busa, pettyes busa, amur, harcsa, compó, díszhal, aranyhal, márna, dévér.

4228.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr1006984471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása