Amiről a harangok szólnak…

 

Már régóta terveztem egy beszélgetést olyan – a templomi harangozás szabályaiban, szokásaiban jártas – hartyáni személlyel, aki tudja, hogy mikor, miért szólalnak meg templomunk harangjai. Kérdéseimre Gattyánné Fajth Judit válaszolt, aki kislány kora óta János atya egyik leghűségesebb ministránsa volt, később pedig sekrestyése, harangozója lett.

kepeslap_ujhartyanbol.jpg

Nézzük meg először, amit a Katolikus lexikonban olvashat az ember a harangozásról, harangszóról:

A templomi harang felhívás imádságra, istentiszteletre való összejövetelre. A harangok zúgása figyelmeztethet bennünket valamilyen bajra – vihar közeledte, jégverés, tűz. A templomi harangozás hagyományos alkalmai: a szentmise kezdete, nagyobb ünnepek kezdete, az Úrangyala imádkozása, szentmisében az Úrfelmutatás. Ezenkívül harangoznak körmenetek alatt, vasárnap és ünnepnap pedig háromszor. Megszólal a lélekharang, ha halott van a faluban, és harangoznak temetéskor is. 1457 óta III. Calixtus pápa utasítása értelmében a „déli harangszó” Hunyadi János 1456. évi nándorfehérvári győzelmére emlékeztet. A harangszó alatt a régi szokás szerint a nők keresztet vetnek magukra, a férfiak leveszik kalapjukat és legalábbis fohászkodnak.

Most pedig nézzük a helyi, hartyáni szokásokat.

„Ezen a héten minden délben…” – így kezdődik a Kossuth Rádióban, a Déli Krónika előtt a magyarországi településeket és harangokat bemutató összeállítás. Községünk újkori, Grassalkovich Antal-féle telepítésének említése után, templomunk harangjairól ezt mondta a rádió néhány éve:

„…a gróf hasonló nevű fia 1776-ban barokk templomot építtetett, amelyet Szent Borbála nevére szenteltek fel. Az újhartyáni római katolikus templom 33 méter magas tornyában három harang lakik. A délidőben megszólaló, 2 mázsa 47 kilogrammos harangot Szlezák László aranykoszorús mester öntötte 1945-ben.”

Ezek után első kérdésem Gattyánné Fajth Judithoz:

– Ha halottnak harangoznak a faluban, honnan tudjuk, hogy férfi vagy nő halt meg?

– Az idősebb hartyáni asszonyok közül mindenki tudja, de a fiatalabbak kedvéért elmondom: egyet harangoznak, ha gyermek halt meg (hála Istennek, ilyen már régóta nem történt!), kettőt, ha nő, hármat pedig, ha férfi. Először a lélekharanggal harangozunk, utána a nagy haranggal egy-egy percig. Ezt követően pedig az összessel, öt percig.

– Mi a harangozási szokás a temetés napján?

– A temetés napján kétóránként harangozunk a halottnak, a temetés kezdetekor pedig összesen háromszor, a mostani modern harangozási programozás alapján. Ha a gyászoló család kéri, harangozunk még akkor is, amikor a halottat kikísérik.

– „A harangok elszálltak Rómába!” – mit is jelent ez?

– A húsvéti ünnepek alkalmával, nagycsütörtökön, a „Dicsőség” után az orgonaszó elcsendesedik, a harangok pedig elszállnak Rómába. Harangszó helyett a kelepelők szólnak. A harangok legközelebb nagyszombaton, húsvét vigiliáján jönnek vissza, a „Dicsőséggel”.

– A harangok zúgása figyelmeztethet bennünket valamilyen természeti katasztrófára. Az utóbbi időkben történt ilyen?

– Biztosan minden hartyáni emlékszik a tavaly tavasszal településünkön végigsöprő jégverésre. János atya is, mint a legtöbb otthon tartózkodó helyi lakos, észlelte a vihar közeledtét, és azonnal félreverte a harangokat.

– Szakdolgozatod a Tanítóképző Főiskolán a temetőnkben lévő sírfeliratokról és a környező templomok harangjairól szól. Van-e valami utalás rá vagy írás arról, hogy kik adományozták és mikor a templomunk harangjait?

– Több harangfeliraton el lehet olvasni, hogy kinek a dicsőségére, tiszteletére vagy emlékére öntötték a harangot. Így Újhartyán esetében a lélekharang

„Szent Vendel tiszteletére, Újhartyán község

és környéke polgárai adománya

Öntötte Szlezák László harangöntő Budapesten, 1923-ban”

A középső harangot „Szent Anna tiszteletére” szentelték, míg a nagy harangunkat

„Isten dicsőségére, Szent Borbála tiszteletére

Újra öntetett Fitz István kanonok plébánossága idejében, 1945-ben”

Lauter Antal

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr377023149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása