A tanító szerzetes és a vidám remete

pivar_ignac_jav.jpg

Csobánkán született 1843-ban Pivár Ignác, a süketnémák váci intézetének igazgatója, aki később a vakok budapesti országos intézetének alapítója és első igazgatója lett. Emlékét a katolikus templom falán szerény emléktábla őrzi.

berda_1.jpg

Berda Józsefet, az élet apró örömeinek költőjét is megragadta e táj igézete. Csobánka című versének sorai díszítik azt az emléktáblát, amelyet a község lakosai és nyaralótulajdonosai állítottak az Oszoly-hegy oldalában, a költő emlékére.

Be' boldog volnék, ha itt élhetnék

Vidám remete s végül itt halnék...

Az emléktábla alatti teraszos hegyoldal a falut körülölelő természetvédelmi terület része. A Pilisi Parkerdő gondozója turistapihenőnek építette ki. Az Oszoly kedvelt gyakorlóhelye a sziklamászóknak, akiket a faluban csak pókembereknek neveznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr347264899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása