Templomot épített a gyülekezet

 

Ürömre a 17.-18. század fordulóján kizárólag katolikus svábok települtek be. Egészen a második világháború végéig a faluban mindenki római katolikusnak vallotta magát. 1946 áprilisának végén minden megváltozott. A svábokat kitelepítették, helyükre pedig főleg az ország északkeleti részéről, színtiszta református vidékről hoztak betelepülőket.

 

 

regi_reformatus_imahaz.jpg

A régi református templom a haranglábbal - Üröm az idők sodrában 146. oldal

58.jpg

Esküvői menet a református imaház előtt - 1960 körül

 

"Azok a reformátusok, akiket Üröm felé hozott Tarpáról a vonat 1946 áprilisában, már a vonaton, vagy még a beszállás előtt Tarpán elhatározták, hogy nekik istentiszteleti helyre is szükségük lesz abban az állítólag színtiszta katolikus faluban! A betelepülők úgy érkeztek meg,  hogy  a házosztó bizottságnak kijelentették: az egyik központi fekvésű kiutalt házba nem fog költözni közülük senki, mert az református imaház lesz! (Ne feledjük, ezek még az ún. koalíciós idők voltak, a kommunista hatalomátvétel ekkor még nem történt meg.) A bizottság teljesítette a kérést, és egy aránylag nagy, ma három házhelyet  kitevő telket a rajta lévő sváb házzal az Ürömi Református Egyházközség nevére jegyezték be."

Üröm az idők sodrában - 147. oldal

 

kisebb.jpg

A református templom 1985-ben - VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Tervtára

 

Tegez Lajos lelkész 1970-ben költözött be feleségével a szegényes parókiára. 1982-ben vezetésével a gyülekezet templomépítésbe kezdett. Az építkezéshez a pénzt két eladott házhely és két svájci gyülekezet támogatása biztosította. A gyülekezet tagjai pedig munkájukkal járultak hozzá a megvalósuláshoz. Három évig tartó munka után 1985 október első vasárnapján avatták fel ünnepélyesen a templomot.

 

05.jpg

A református templom 2000-ben

2015_szeptember_4_beckert_norbert.jpg

A templom belseje 2015-ben - Beckert Norbert fotója

 fo_ter_2014_julius_2_2.JPG

A Fő tér a református templommal - (2014)

 

Forrás:

Üröm az idők sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Muskáth György: Üröm község története - kézirat

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr458574216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása