Szűkebb hazánk szépségei

 

"A tanösvény építését 2000-ben kezdeményezte az Ürömiek Baráti Társasága (ÜBT). A tanösvény útvonala végigvezet az Üröm területén található természeti és történelmi értékeken, látnivalókon. A tanösvény az ürömi Templom térről indul, megközelíthető az Árpád hídtól induló sárga busszal, vagy a térkép alapján lehet becsatlakozni a Csillaghegyi HÉV állomásról vagy egyéb turista utakról. A falu északi és déli részén lévő állomásokat külön-külön is látogathatjuk, az állomásokat számoztuk, és D illetve É jellel különválasztottuk."

Az Ürömi tanösvény - térkép

az_uromi_tanosveny_atadasa_2005_okt_15.jpg

az_ezust-hegyi_kobanya_bejaratanal.jpg

A tanösvény északi körének felavatása 2005-ben

A tanösvény északi útvonalát 2005. október 15-én avatták fel. A tanösvény ötlete és első útvonalterve Dr. Tóth András munkája volt. A geológiai leírások Dr. Báldi Tamás könyve alapján készültek. A botanikai információkat Bőhm Éva nyújtotta. Az Önkormányzat anyagi támogatása tette lehetővé, hogy helyükre kerüljenek az ismertető táblák. 

1_1.JPG

A tanösvény térképe

Az északi szakasz felavatásakor Báldiné Dr. Beke Mária kalauzolta végig az egybegyűlteket a tanösvényen. Nádasi Katalin így írt erről az Ürömi Tükörben:

"Budakalász felé sétáltunk le a Kő-hegyről, s a műúton tértünk vissza a Pincetelep 1821-ből való, szépen felújított kápolnájához. Melengető vénasszonyok nyara lett már a reggeli hidegből, amikor a szép és érdekes, 3 órás séta után, testben és lélekben felüdülve, tagjainkban amolyan ebédet óhajtó, kellemes fáradtsággal, a hajdani dézsmaház, a mai Polgármesteri Hivatal előtt befejeztük a tanösvény Északi körének bejárását. Őszintén hálás voltam mindazoknak, akik e szép útvonalat járhatóvá tették nekünk, s így lesz vele minden ürömi lakótársam, aki rászánja magát, hogy kis időre "kiszálljon" a saját rohanó mindennapjaiból azért, hogy pár órát lakóhelyének ezekben a szépséges régióiban töltsön. Jó szívvel ajánlható ez a program a környékbeli települések és Budapest természetszerető lakóinak is."

dscf5750.JPG

A Kálváriadomb állomás táblája

dscf5831.JPG

A Régi kőhíd állomás ismertetőtáblája

kis_piheno.jpg

Kirándulók a tanösvényen

Források:

Az Ürömi tanösvény térképe - Üröm, ÜBT, 2005.

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Ürömi Tükör - 2005. október - november

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr208729174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása