Ürömi képek egy orosz nyelvű könyvben

 

Oleg Volovik Budapesten élő orosz újságíró "Nagyhercegnő - Alexandra Pavlovna Családja. Élete. Sorsa. Emléke" című munkája 2004-ben jelent meg a budapesti Interpressfakt és a szentpétervári Aletheia Kiadó gondozásában orosz nyelven. A közel ötszáz illusztrációt tartalmazó kötet bemutatja az ürömi Szent Alexandra kápolnát és Alexandra Pavlovna 2004-es újratemetését is. A díszes album először Szentpétervár és Moszkva, valamint a nagyobb orosz városok könyvesboltjaiban  volt kapható. 2005-ben új kiadás látott napvilágot Budapesten. Oroszországban valóságos kultusz van kialakulóban a Romanov család körül, az ürömi sírkápolna pedig szinte orosz zarándokhellyé vált. 

6.JPG

A könyv címlapja

A könyv hiánypótló munka, József nádor első felesége életének minden eddig ismert részletére kitérő életrajz. Az eredetileg politikai okokból tervezett házasságból végül szerelem lett. A boldog házasságnak Alexandra Pavlovna halála sajnos hamar véget vetett. Kedvelt kirándulóhelyén, Ürömön lelt végső nyugalomra.

2.JPG

3_1.JPG

4.JPG

5.JPG

A könyv néhány oldala ürömi képekkel

A könyv az ürömi könyvtárban is megtekinthető.

 

Források:

Oleg Volovik: Velikaja Knjaginja - Bp. Interpressfakt, Szentpétervár, Aletheia, 2004.

Toronyi Attila: Egy elfelejtett nádorné javaslatára lett piros-fehér-zöld a magyar zászló - Népszabadság, 2005. 12. 01.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr58855272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása