Karinthy Ferenc

író, drámaíró, dramaturg 

klarinthy-haz_1990.jpgLeányfalu a Duna felől. Karinthy Ferencé volt a sárga ház és a kispolszki

Karinthy Ferencnek (1921–1992), Karinthy Frigyes fiának Leányfalun volt nyaralója a Móricz Zsigmond utcában. Legnagyobb sajnálatára. Ugyanis sokkal jobban szerette volna, ha Móricz Zsigmond lakik a Karinthy Ferenc utcában.

Tárcáiban gyakran írt a dunai nyarakról, rövid életképeiben sajátos humorral elevenedik meg a '60-as és '70-es évek vízparti világa. 1963-tól haláláig, márciustól októberig itt tartózkodott. A faluban sokan emlékeznek rá, ahogy nyári délelőttökön, csíkos pólóban, Zsiga kutyája kíséretében, barnán, kempingbiciklin kerekezett a bolt felé.

„Az új könyvemnek ez lesz a címe: Leányfalu és vidéke. És ebben írok Japánról, Amerikáról és egyéb országokról, Távol-Keleten tett utamról, mert Leányfalu, mint tudjuk, csakugyan a világ közepe. (...)

Itt volt a római birodalom határa, itt volt Európa vége. Ahol az én kis házam áll, a Duna partján.”

Részlet Karinthy Ferenc Körvadászat című könyvéből

Források:

Leányfalu Anno

Leányfalui olvasókönyv

(Válogatta és szerkesztette Bedő Szilvia és Jékely Endréné. Faluház és Ravasz László Könyvtár, Leányfalu, 2016)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7611653896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása