Régen minden ház udvarán kút volt

 

"A nagyszámú tehén (volt 760 darab is) a falutól keletre, a Rókahegy és Péter-hegy lejtőin legelt, a Rókahegyen a nagy átmérőjű ősi kutakból itattak. Ezeket az ősrégi kutakat az 1960-as években betöltötték. Itató vályú és kút volt még a Kőbányai út és a Róka-hegyi út közötti hegyes sarokban is a legelők felé vezető út mentén. A régi "közkutak" közül kettő ma is megtalálható, a Rákóczi utcában a 15. sz. ház előtt, illetve a Fő utcában a volt TSZ udvar, Fő utca 1. előtt."

Üröm az idők sodrában - 81. oldal

"Régen minden háznak az udvarán volt kút. Ki voltak rakva lapos kővel. Tavasszal felemeltük a kút kőlapját, és úgy mertük ki a vizet, annyira tele volt. A Fő utcában nem is volt jó inni a vízből. Az orvos házában volt jó gyógyvíz, abból a kútból ittak az emberek. A fő kút a Takarékszövetkezet előtt, a Fő téren volt. Nyitott volt, sok veréb fészkelt a kövek között. Minden utcának volt egy fő kútja, ahonnan vitték a vizet az emberek."

Witzerleiter Mária visszaemlékezése - Ürömi örökségünk 54. oldal

052_1.jpg

Fővárosi víz folyik a kútból (Iskola utca)

A két világháború között a nagyvárosokban már a középosztálybeli polgárok lakásaiban is folyóvíz, fürdőszoba volt. A vízvezeték építési láz a falvakat csak az 1960-as, 1970-es években érte el. Ürömön a Mészégetőnél a hegyre még az 1960-as években is szamárral vitték fel a vizet. A vízvezeték kiépítését 1965-ben kezdték el. 1967-ben már minden utcában fővárosi víz folyt.

fo_ter_kut_1.JPG

fo_ter_kut_2.JPG

A 2006-os kőfaragó tábor résztvevői által felújított kút a Templom téren

 

Forrás:

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

Ürömiek visszaemlékezései

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr6811925639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása