A török uralom, a németek betelepítése

 

A török hódoltság alatt a falu elpusztult, jórészt lakatlanná vált; 1562-ben Üröm-puszta török kincstári bérlet volt, melyet Musztafa aga birtokolt. A budai szandzsák 1580. évi adólajstromában is pusztaként szerepel, évi 500 akcse jövedelemmel.

A török uralom megszűnése után jó ideig nem tűnt fel okiratokban, s csak a 18. század elejétől népesedett be újra. Az első telepesek valószínűleg 1699-ben jelentek meg. 1711-ben 16, 1720-ban már 37 német háztartás található a faluban. A telepesek Bajorországból jöttek. Az újjáépült község a középkori templomromokon új templomot épített magának, melyet Szent Györgynek szentelt. A templomot a 18. század közepétől többször renoválták, így nyerte el mai barokk formáját. 1936-ban szentély épült hozzá.

az_ulmer_schachtel_sebastian_leicht_muve_szuletett_1908_hajo_hozta_a_bevandorlokat_a_dunan_sulinet_hu.jpg

Az ulmer Schachtel - ilyen hajókon érkeztek a német telepesek - Sebastian Leicht műve

A betelepült németek 1737-ben alapították a község első iskoláját. Ilyen kis település történetében ez szinte egyedülálló tett volt. A kornak megfelelően egy tanterem szolgálta a tanítást, s egyetlen tanító oktatott.

A budai klarisszák a rend feloszlatásáig megtartották birtokukat. 1781-ben a Vallásalaphoz került Üröm, melyet aztán 1800-ban több más környékbeli faluval együtt - József nádor megvásárolt.

Ürömi sváb képek

28_1.jpg

svab_csaladi_kep_1.jpg

svab_1_2.jpg

35_3.jpg

 

Forrás:

Muskáth György: Üröm község története - kézirat

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBt, 2010.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7912148673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása