„Az ecseri kertek alatt /

folyik a Szerelem-patak...”


Az ecseri hagyományismereti szakkör bemutatója. A filmet a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár amatőr filmstúdiója készítette, 1978-ban

 

Ecser Budapesttől délkeletre fekszik, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér mellett. Szomszédai: Vecsés, Üllő, Maglód, és Budapest XVII. kerülete. A település északi része még a Gödöllői-dombságon van, alsó részei már az Alföldön fekszenek. Az északi dombokról gyönyörű kilátás nyílik a tájra.

A falu a lakodalmi szokásai által ihletett Ecseri lakodalmas című táncjátékról híres, melyet Rábai Miklós koreográfus alkotott. A tánccal a Magyar Állami Népi Együttes a világ több táján sikerrel lépett fel.

Ecser már a 19. század közepén kitűnt gazdag, fényűző népviseletével. A lányok és asszonyok temérdek szoknyát, pompás fejdíszt viseltek, slingelt ujjú inget vettek fel. A szoknya hossza a 20. században rövidebb lett, a blúz nyakán megjelent a gallér, és keményített, fehér rojtos kendő került a menyasszony vállára. A század közepétől a ruhadarabokon már voltak minták is: a hímzett ingujj és a pruszlik az ecseri népviselet jellegzetes darabjai lettek.

Ecseri lakodalmas címmel film készült 1952-ben.

Források:

Ecser (Wikipédia), Ecseri lakodalmas szokások (Sulinet),

Négyesi Gábor, Gyömrő, amatőr filmarhívum (Facebook),

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre (helytörténeti gyűjtemény)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7414767506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása