Eszperantó-hegy, Zamenhof kilátó

 

Budapesttől 40 km-re, Kismaros és Nagymaros között található a 336 méter magas Eszperantó-hegy, a tetején a Zamenhof kilátó romjaival.

eszperanto-hegy_terkep.jpg

Az Eszperantó-hegy és a Zamenhof kilátó pontos helye - eszperanto.hu

Zamenhof, a kilátó névadója 1859-ben született Bialystokban. Ez a ma Lengyelországban található város akkoriban az Orosz Birodalomhoz tartozott, és lengyelek, oroszok, zsidók lakták. Zamenhof emlékei szerint a lakosok közötti kapcsolat távol állt a barátságostól. Élete során tíznél is több nyelvet tanult meg, de már korán arra a következtetésre jutott, hogy egy új, mesterséges nyelvre van szükség, hogy a különböző népek jobban megértsék egymást. Az általa kidolgozott eszperantó nyelv első tankönyve 1887-ben jelent meg.

A Zamenhof kilátót a váci eszperantó csoport építette és 1973 május 13-án avatták fel. Az Eszperantó-hegy 1979. május 5-én kapta a nevét. A kilátónál éveken keresztül többnapos nemzetközi béke- és kulturális találkozót rendeztek.

z-kilato-olda-1.jpg

Kulturális program a kilátónál - eszperanto.hu

z-kilato-2003-3.jpg

Kirándulás a kilátóhoz - eszperanto.hu

A rendszerváltás után a kilátó feledésbe merült, korhadásnak indult, sajnos csak a romjai maradtak.

 

Forrás: 

http://www.eszperanto.hu/zeo-hu/#listo

https://www.eszperanto.hu/egyeb/z-kilato.htm

https://mimk.hu/dunakanyar-eszperanto-csoport/

https://zamenhof.info/hu/biografio

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr1816521198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása