A képes levelezőlap a XIX. század egyik nagyszerű találmánya. Jelentősége mára már erősen háttérbe szorult, de  a régi képeslapokat ma is szívesen nézegetjük. Ürömről is készültek képeslapok már XX. század elejétől. Ezek hűen tükrözik vissza a község akkori állapotát. A község fő nevezetessége már száz évvel ezelőtt is Alexandra Pavlovna sírkápolnája és a katolikus templom volt. Íme néhány képeslap az ürömi könyvtár gyűjteményéből, az Arcanum adatbázisból (poscards.arcanum.hu), valamint a  www.vasutallomasok.hu honlapról.

régi ürömi képeslap 1900 körül.jpg

17.jpg

Képeslap - 1926-ban postázva - eleje.jpg

18.jpg

Képeslap az 1900-as évek elejéről - a lap eleje.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr486172069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2014.05.19. 17:56:06

Hol lehetett a Götz-féle bolt és a Hartviger-vendéglő? És: érdekes a templomot egészen kis fákkal körülvéve, a hozzáépített rész nélkül látni...

bibliofilo 2014.05.20. 08:57:38

@kdorozs:
Az idős ürömiek elmondása szerint Götz József üzlete a mai posta épülete volt,a Hartviger-vendéglő pedig a mai Hegyalja vendéglő.

kdorozs · http://kdorozs.blogger.hu 2014.05.20. 11:00:38

@bibliofilo: Köszönöm a választ, a Hegyaljaira óvatosan tippeltem is volna, hasonlít, ám a posta apró gyerekkorom óta olyan mint most, igaz: a bejárata nem innen volt 45 éve...
süti beállítások módosítása