Ősmedvecsontok,

ősember-maradványok a Pilisben

250px-macko-barlang.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A barlang bejárata  Wikipédia 

 

A Kis-kevélyi-barlang (más néven Mackó-barlang, Csont-barlang vagy Dachstein-mészkőbarlang) a Pilisben, Csobánka területén található. Hossza 65 m, mélysége 14 m (–3, +11 m). 1988-ban fokozottan védett természeti értékké nyilvánították érdekes régészeti leletei miatt.

A barlangot először Vályi András írta le 1796-ban. Novák Dániel 1837-ben úgy említi, mint amiben négy lóval meg lehetne fordulni. Koch Antal 1868-ban járt itt és kutatta át, majd 1871-ben tanulmányt tett közzé róla több, más üreggel együtt. A barlangot először ő térképezte fel. Az első régészeti feltárás Hillebrand Jenő nevéhez kötődik, aki 1912 és 1914 között végzett ásatásokat a bejárati csarnokban.

Koch Antal őslénytani leleteket is talált. A kincskeresők által feltúrt talajon ősmedvecsontokat gyűjtött. Hillebrand Jenő ásatása során – melyet a Barlangkutató Bizottság megbízásából végzett – sok állat (rénszarvas, ló, barlangi medve, gyapjas orrszarvú, őstulok, hiéna) maradványaira, valamint régészeti leletekre bukkant, amelyek azt bizonyítják, hogy valaha ősember élt itt. A barlang majdnem egész kitöltését kitermeltette és feldolgozta. A munkát a Magyar Tudományos Akadémia és a Földtani Intézet is támogatta.

A 145 darab, pilisszántói kultúrát tartalmazó kovaeszköz zöme ún. retusálatlan penge, de néhány retusált penge, árvéső, kaparó, fúró is előfordult. A csontleletek közül az átfúrt szarvasphalanx (ujjperccsont) és a madárcsontból készült ár a legértékesebb.

A Mackó-barlang szabadon látogatható, bejárása csak világítóeszközt igényel.

 

Ajánlott irodalom:

A Természetvédelem című honlap; könyv: Magyarország fokozottan védett barlangjai (Mezőgazda Kiadó, 2003)

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr67267937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása