Házasság politikai okokból

 

Alexandra Pavlovnát már gyermekkora óta a svéd király hitvesének szánták. IV. Gusztáv végül visszalépett, mert a svéd törvények az evangélikus vallásra való áttérést követelték meg, s ezt a cári udvar visszautasította. A Napóleon elleni háborúk idején Ausztriának szüksége volt szövetségesre. Ferenc császár, hogy Oroszország támogatását megnyerje, elhatározta, hogy összeházasítja József főherceget az orosz cár legidősebb leányával.

11. Alexandra Pavlovna nagyhercegnő - id. Johann Baptist Lampi.jpg

Alexandra Pavlovna nagyhercegnő - id. Johann Baptist Lampi

József nádor képe.jpg

 József nádor - Daniel egykorú metszete J. Schakini rajza után

A nádor első pétervári útja

 

A szokásos előzetes egyeztetések után a 22 éves nádor 1799 januárjában indult útnak. Február 20-án érkezett meg, és szorongva járult a szörnyű hírű uralkodó elé. De szerencsére már a bemutatkozás is szívélyesen zajlott le. Pál cár megölelte vendégét, bemutatta fiainak, majd rövid beszélgetés után átmentek a cárné lakosztályába, ahol a nagyhercegnők is jelen voltak. Kiszemelt menyasszonya, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő szelíd bája találkozásuk első pillanatától kezdve valósággal megigézte a nádort. Később levélben mondott köszönetet Ferenc császárnak, hogy őt szemelte ki Alexandra nagyhercegnő férjéül. A nádor 1799. február 22-én megkérte a nagyhercegnő kezét. Az eljegyzéskor Alexandra Pavlovna díszmagyar ruhát viselt. A cár azt szerette volna, ha József nádor veszi át Károly főherceg helyett az osztrák hadsereg vezetését. A nádor március 20-án Pétervárról távozott Bécsbe. Végül a hadsereg parancsnokságának átvétele nem sikerült, és Ferenc császár is már a házasság meghiúsítására törekedett.

25. Alexandra Pavlovna magyar nemzeti ruhában.jpg

Alexandra Pavlovna nagyhercegnő magyar nemzeti ruhában

Az esküvő

 

Májustól József nádor ismét hivatali ügyeit intézte Budán, és közben készült a házasságra. Tárgyalt a nagyhercegnő kelengyéjének elhozataláról, és a királyi palota lakosztályait átrendeztette. Szeptemberben ismét útrakelt Oroszországba. Az osztrák-orosz kapcsolatok folyamatosan romlottak. A cári család Gacsinán, nyaralókastélyában fogadta a nádort. Október 30-án megtartották az esküvőt, annak ellenére, hogy Bécs teljesíthetetlen kívánságokkal akarta megakadályozni. A cári kápolnában először görögkeleti szertartás szerint, majd pedig a lovagteremben római katolikus szertartás szerint. Az ifjú pár 1799 végén utazott el Gacsináról.

18. Alexandra Pavlovna nászájándékba kapott asztali szervíze.jpgAsztali szervíz - Alexandra Pavlovna hozományából

kocsi 2.JPG

A kocsi, melyen József nádor és Alexandra Pavlovna Budára érkezett

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr296684409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása