KEA7 2015.02.16. 13:24

Szentkút Csobánkán

A Lázkutacska története

 

A forrásnak gyógyító híre volt: Lázkutacska, Fieberbründl volt a neve. Egy Mária-jelenés után kapta a Mária-kút, Szentkút nevet. A kápolna a XIX. században, a lourdes-i típusú barlang a XX. században épült.

A legenda szerint 1842-ben a Pilis erdőségében egy nyáját legeltető pásztornak megjelent Mária egy forrás közelében lévő mocsaras helyen. A látomás után a falusiak ivásra és mosakodásra használták a forrás vizét, s a víztől többen csodálatos módon meggyógyultak. A zarándokok ma is felkeresik a forrást, vizéből isznak, fájó tagjaikat, főleg szemüket mosogatják.

A XIX. század közepén egy budai és egy pesti német asszony kápolnát építtetett a forrásnál, amit Sarlós Boldogasszony ünnepén áldottak meg. A nyitott forrás fölé a XX. század elején barlangot emeltek, amelybe hamarosan sok hálatábla került az első világháborús katonákért. Itt áll a szerbek keresztje is. Ezen egykor Illés próféta képe volt látható, akinek ünnepén szintén sokan látogattak ide.

A kápolnát az 1930-as évek végén átépítették. Fő búcsúja Sarlós Boldogasszony ünnepe, július 2.

szent_kut_5.jpg

szent_kut_4.jpg

szent_kut_3.JPG

szent_kut_2.jpg

szent_kut.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr947180021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása