bibliofilo 2015.03.13. 17:48

Az ürömi mozi

„Kultúrát minden faluba!”

 

Az ürömi mozi létrehozása Nick János gazda nevéhez fűződik. 1930-ban háza egyik szobájában nyitott mozit. Két évvel később Mayer József és húga, Katalin akkoriban modernnek számító filmszínházat épített, és családtagjaik bevonásával üzemeltették.

010.jpg

A mozi 1970-ben

A második világháború után először az MNDSZ (Magyar Nők Demokratikus Szövetsége) vette át a mozi üzemeltetését. Majd kiadta a párt a jelszót, hogy „Mozit és kultúrát minden faluba!”, és államosították a filmszínházat. A mozi üzemvezetői voltak: Rainer Béla, Gulyás Béláné, Eperjesi Pálné, Walczer Ferenc, Szép István, Nemes Tibor.

Az Egri csillagok című filmet az Eger környékéhez hasonlatos tájon, a szomszédos Pilisborosjenőn forgatták, ősbemutatója pedig 1968-ban Ürömön volt. A bemutatóra teljesen felújították a mozit. A nevezetes napon az ürömiek vendégül látták Sinkovits Imrét, a film Dobó kapitányát. A filmkészítés emlékezetes pillanatairól beszélgettek vele.

011.jpg

A mozi belső tere 1970-ben

kepkivagas_ujsagcikk.JPG

Részlet a Pest Megyei Hírlap korabeli riportjából

24.jpg

A mozi az iskolával szemben, a Budakalászi út és az Iskola utca sarkán állt (itt csak a felirata látszik)

Az idősebb ürömiek még most is szívesen emlékeznek vissza diákkoruk mozijára. Nosztalgiázva említik, hogy a hatvanas években a filmek vetítése közben szünetet is tartottak, és az ilyen szünetekben  kitódultak a Budakalászi útra  beszélgetni, cigarettázni. Az utat nyugodtan elfoglalhatták teljes szélességében, szinte semmi autóforgalom nem volt. Az Iskola utcában egy időben buszmegálló volt a mozi mellett.

1990 táján megszüntették a mozit. Az épületben sokáig asztalosüzem és barkácsbolt működött. Ennek megszűnése után rövid ideig pékbolt üzemelt az egykori mozi helyén. Jelenleg üresen áll az épület.

dscf5480.JPG

Az egykori mozi épülete ma

Készült az alábbi források felhasználásával: Muskáth György Üröm története 1945–1970 című kézirata, a Pest Megyei Hírlap riportja az Egri csillagok ürömi bemutatójáról, valamint ürömiek visszaemlékezései alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr877261255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása