1925-ben új temetőt nyitottak a falu végén

 

A régi sváb temető Alexandra Pavlovna sírkápolnájának környékén volt. A mai Patak utcától a mostani Doktor utcáig húzódott. 1925-ben szüntették meg, s akkor nyitották meg az új temetőt a falu végén. Ha a hozzátartozók úgy akarták, átvitethették a sírköveket az új helyre. Kápolna is volt a régi temetőben, és mellette egy kis ravatalozó. Régen a házaktól vitték a halottat a temetőbe. Amikor az 1930-as évek közepén felújították a templomot, egy évig a temetői kis kápolnában tartották a misét. Az 1950-es években végleg felszámolták a temetőt, házakat építettek a helyére.

dozsa_gyorgy_ut.JPG

Dózsa György út - ezen a részen volt a régi temető

14.jpg

Temetési menet a Fő utcán 1943-ban

Az 1925-ben megnyitott új temető a Róka-hegyi útról közelíthető meg. Sok sírkövön gót feliratok olvashatók, ott nyugszanak a kitelepített svábok ősei, rokonai. A gyermektemető a kezdeti időszakban elkülönült a felnőttek sírhantjaitól. A védetté nyilvánítás folyamatát az ebben a parcellában fellelhető síremlékek óvására indították el. 

6_3.jpg

A temető bejáratánál - 2001.

3_1.jpg

A temető 2007-ben

dscf5146.JPG

dscf5145.JPG

Sváb sírok

regi_svab_sirok_koruli_munkalatok_2012_marcius_16_2.jpg

Az Ürömi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2012-ben felújítja a sváb sírokat

A temetőben két kőkereszt található. A középen lévő áll régebben ott, abba az 1925-ös évszámot vésték. A kapunál álló kereszt a régi temetőből került át annak végleges felszámolásakor. Az alján kis márványtábla található az alábbi felirattal:

ISTEN DICSŐSÉGÉRE HÁLÁBÓL

ÚJBÓL FELÁLLÍTOTTA

Dr. SÓLYOM (SCHÁRER) JÁNOS

ORVOS

ÉS NEJE SZABÓ MARGIT

AZ ÚRNAK 1959. ÉVÉBEN

dscf5142.JPG

Kőkereszt a bejáratnál

dscf5144.JPG

Kőkereszt a temető közepén

A ravatalozó mellett található a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékműve. Ezt a katonai emlékművet 2012-ben felújították. A helyreállítása alkalmából rendezett ünnepen részt vett a Moszkvai Patriarchátus delegációja Márk Jegorovi érsek, Bécsi és Ausztriai Egyházmegye kormányzó főpapja vezetésével. Márk érsek gyászszertartást tartott és megszentelte a sírt.

halottashaz_szovjet_emlekmu.JPG

A katonai emlékmű és a ravatalozó

Forrás

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Ürömiek visszaemlékezései

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr557630902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása