A Kálváriadomb természetvédelmi terület is

 

"A kálvária 1895-ben épült. Weicher Miklós adminisztrátor 1894 októberében adakozást hirdetett egy 14 stációs kálvária megépítésére. A hívek adományaiból összegyűlt  1000 Ft elegendő volt a stációkra. Az öntöttvas domborműveket özv. Lauer Ágostonné, budapesti lakos ajándékozta. A kőfaragó munkák az ürömi mesteremberek felajánlása. A nem egészen fél év alatt elkészült kálváriát 1895. nagyböjtjén Kaiser Nándor kapisztrán atya szentelte be."

Bondor Gyula: Az ürömi svábok kálváriája, 1946 - 36. old.

 

"Nagypénteken jártunk körmenetre, a Kálváriára." - emlékezett vissza Witzerleiter Mária a régi időkre.

Ürömi örökségünk - 54. old.

 

Anna Maria Schmidt, akit 1946-ban telepítettek ki Ürömről, könyvében arról ír, hogy a kitelepítettek kevés csomagot vihettek magukkal. Szinte mindenki őrzött otthon néhányat különböző szentek apró szobraiból. Ezeket nem akarták sorsukra hagyni, s a kitelepítés előtt sokan kivitték őket a Kálváriadombra, ott üregeket ástak a domb oldalába, s azokba rejtették kincseiket.

 

96.jpg

Síelés 1955 körül a Kálváriadombon

 

kalvaria_felujitas_elott_csongar_laszlo_kepe.jpg

A stációk a felújítás előtt - Csongár László fotója

 

04_1.jpg

A keresztek - közvetlenül a felújítás előtt

 

A Kálváriadomb Ürömnek egyik természetvédelmi nevezetessége is.

"A 70-es és a 80-as évek elején komoly környezetvédelmi munka folyt a községben dr. Vásárhelyi Sándor és az akkor iskolánkban dolgozó Sári Sarolta tanárnő aktív részvételével. Egyik legfontosabb helyszín a Kálváriadomb volt, az iskolások kedvenc kiránduló és játszóhelye. Gyerekek és felnőttek aktív gyakorlati munkával térképezték fel védett növényvilágát, rendben tartották a környezetét, pótolták a fákat."

Ürömi Körkép - 2000. május 6. 8. old.

 

Aztán jó tíz évig a Kálvária kiesett a figyelem középpontjából, mígnem az ezredfordulón eljött a cselekvés ideje. Több helyi lakos is támogatta a hely rendezését, szépítését. Balogh Miklós vállalta a stációk rendbetételét. Az Ürömiek Baráti Társasága és a katolikus fiatalok is részt vettek a terület rendezésében. Az 1946-ban kitelepített svábok 2001-ben hazalátogatásukkor 8300 német márkát ajánlottak fel a Kálvária felújítására. Habsburg Mihály is nagyobb összegű felajánlást tett.

"Az ürömi Kálvária felújított keresztútjának ünnepélyes megáldása 2002. május 18-án volt, a szertartást Szőke János SDB atya végezte, Sikos Antal plébános közreműködésével."

Üröm az idő sodrában - 133. old.

 

kalvaria.jpg

A felújított keresztek

 

10_3.jpg

A felújított keresztút ünnepélyes megáldása

tanosvenytabla_1.jpg

tanosvenytabla_2.jpg

A Kálváriadomb az Ürömi Tanösvény egyik állomása

 

Forrás

Bondor Gyula: Az ürömi svábok kálváriája - Leidensweg der ürömer Schwaben 1946 - Üröm, Örökségünk Kiadó BT., 2001.

Ürömi örökségünk - Üröm, ÜBT, 2000.

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Anna Maria Schmidt: Heimatlos - Weiblingen, magánkiadás, 1999.

Ürömi Körkép - 2000. május 6.

Ürömiek visszaemlékezései

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr27814916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása