Gondoskodás az idősekről

 

Az Idősek Napközi Otthonát Ürömön máig csak ÖNO-ként emlegetik. Az Ady Endre utca 6. szám alatti épület a második világháború előtt községünk számos kocsmái egyikének adott helyet, majd az ötvenes években a Kőfaragó Vállalat munkásszállása lett. 1981-ben Ruszty Klára doktornő kezdeményezésére létrejött az Öregek Napközi Otthona, és ők kapták meg e nemes célra az épületet.


02.jpg

07.jpg

14_2.jpg

Képek az Öregek Napközi Otthonának felavatásáról (1981)

Kezdetben kizárólag az idős ürömiek és pilisborosjenőiek nappali gondozásával foglalkoztak. Később házi gondozást, betegápolást is vállaltak, s a fekvőbetegeknek házhoz vitték az ebédet. Az otthon minden dolgozója nagy szeretettel, odaadással végezte a munkáját.

2000. október 1-jén az idősek világnapján emléktáblát avattak az otthon falán az alapító dr. Ruszty Klára emlékére. A doktornő körzeti orvosként dolgozott Ürömön. A község lakói szerették és tisztelték. Sajnos fiatalon elhunyt.

dscf6904.JPG

Emléktábla az ÖNO falán

2_8.jpg

Az ÖNO-ban 2002-ben

dscf6901.JPG

Az ÖNO épülete 2015 decemberében

Az ÖNO jelenleg is működik, csak a neve változott Idősek Klubjára. Az otthon vezetői voltak 1981 óta: Orbán Mária, Horváth Jánosné, Molnár Józsefné, Heves Ilona, Nagyné Paládi Erika.  A jelenlegi vezető Szemerei Mihályné.

 

Forrás

Ürömi Körkép. 2001. július 25.

Ürömiek visszaemlékezései

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr618320834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása