A bronzkori leleteket 2012-ben Ürömön is kiállították

 

Szórványos régészeti leletek arra engednek következtetni, hogy Üröm területe az újkőkortól folyamatosan lakott volt. A község területén 11 régészeti lelőhely ismert. A leletanyag többsége a véletlennek köszönhető, különböző földmunkák során kerültek napvilágra. A legrégebbi időkből származó leletek cserepek, edénytöredékek, házkerámiák. 

Építkezések, mezőgazdasási munkák során nagyon sok római korból származó tárgyra bukkantak Ürömön. Türk Henrik Fő utcai telkén Traianus Decimus vimina veretű érmét találtak 1924-ben. Schiessl Márton Budakalászi úton fekvő telkén római kori sírleleteket ástak ki 1926-ban. A településen és annak határában még különböző feliratos kövek, sírleletek és különféle tárgyak kerültek elő. Erre vezetett az Aquincumot Brigetioval (római kori város a mai Komárom helyén) összekötő út is. Az előkerült sírkövek alapján a régészek azt állapították meg, hogy Üröm területén kiszolgált aquincumi veteránok birtokai feküdtek. Találtak egy Marcus Aurelius feliratos mérföldkövet is. Ez a kő Üröm főterén, a templom előtt látható.

regeszeti_topografia.JPG

Részlet Magyarország Régészeti Topográfájából

3_7.jpg

Római mérföldkő a templom előtt


    romai_kori_leletek_1.jpg

romai_kori_leletek_2.jpg

Római kori leletek Ürömről a Magyar Nemzeti Múzeumban - fotó: Üröm az idő sodrában

1977 februárjában jelentették a Ferenczy Múzeumnak, hogy Ürömön a Magyar-bolgár Barátság Termelőszövetkezet területén egy új épület alapozásakor edénytöredékeket és bronz tárgyakat találtak. A múzeum munkatársai további leletekre bukkantak a halomsíros kultúrából. Bronz karperecek, gyűrűk, csüngők, urnák, tálak, bögrék töredékei kerültek elő.  A leletanyagot Szentendrére, a Ferenczy Múzeumba szállították és  azóta is ott őrzik.

2012-ben Üröm első okleveles említésének 800. évfordulóján a múzeum ezeket a leleteket Üröm rendelkezésére bocsátotta egy kiállítás erejéig. 

regeszeti_tanulmanyok.JPG

Rajz az 1977-ben Ürömön talált leletek egy részéről - Régészeti tanulmányok Pest megyéből

regeszeti_kiallitas.jpg

A kiállított bronzkori leletek 2012-ben - fotó: Ürömi Tükör 

Forrás:

Magyarország Régészeti Topográfiája 7. kötet Budai és Szentendrei járás, 1986.

Régészeti tanulmányok Pest megyéből Szentendre, 1980. - V. Holport Ágnes: A halomsíros kultúra leletei Ürömön

Üröm az idő sodrában - Üröm, ÜBT, 2010.

Muskáth György: Üröm község története - kézirat

 Ürömi Tükör - 2012. november - december

A bejegyzés trackback címe:

https://pemete.blog.hu/api/trackback/id/tr7211734381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása